Реджеп Ердоган постави ултиматум на Швеция и Финландия. Те трябва да

...
Реджеп Ердоган постави ултиматум на Швеция и Финландия. Те трябва да
Коментари Харесай

Ердоган с ултиматум към Швеция и Финландия

Реджеп Ердоган сложи ултиматум на Швеция и Финландия. Те би трябвало да депортират или екстрадират към 130 „ терористи “ в Турция, преди турският парламент да утвърди кандидатурите им за участие в НАТО, сподели турският президент, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки Ройтерс.

„ Ние казахме – вижте, в случай че вие не предадете вашите терористи на нас, ние не можем да прокараме (ратификацията на кандидатурата за участие в НАТО) през Народното събрание по никакъв метод “, съобщи Ердоган в неделя в коментар на взаимната конференция, която даде с шведския министър председател Улф Кристершон през ноември. „ За да мине това през Народното събрание, на първо място вие би трябвало да предадете на нас повече от 100, към 130 от тези терористи “, посочи турският президент.
-->
Финландски политици разтълкуваха настояването на Ердоган като ядосан отговор на случая в Стокхолм предходната седмица, когато плашило на турския президент беше обесено на дребен митинг в шведската столица.

„ Това евентуално е било реакция, коства ми се, на събитията през последните дни “, сподели финландският външен министър Пека Хаависто в телевизионно предаване. Той съобщи, че не са му известни нови публични претенции от страна на Турция.

В отговор на случая Турция анулира планувано посещаване в Анкара на ръководителя на шведския парламент Андреас Норлен. Вместо това през днешния ден той отиде на посещаване в Хелзинки.

„ Ние подчертаваме, че във Финландия и в Швеция имаме независимост на изразяването. Ние не можем да го направляваме “, сподели ръководителят на финландския парламент Мати Ванханен на взаимна конференция с Норлен.

Пак през днешния ден шведският министър председател Кристершон сподели, че страната му е в „ добра позиция “ за обезпечаване на ратификация на присъединението към НАТО от Турция.

От своя страна представителят на турския президент Ибрахим Калън съобщи в събота, че времето изтича за допустима ратификация от турския парламент преди президентските и парламентарни избори през май.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР